Bulletin 2009-08 — Certificates of Insurance

(Effective March 12, 2009)

The Department of Insurance (“Department”) is aware that some licensed insurance
agents (“agents”) or insurers are being asked to issue preprinted or client-furnished
certificate of insurance documents or other evidences of insurance coverage (“other
evidence documents”) which include language that purports to amend or alter terms of
the underlying insurance policies. These certificates of insurance or other evidence
documents are typically used in lieu of providing a full copy of the policy and serve as
proof of insurance and to summarize terms of the policy. This bulletin is to clarify the
use of certificates of insurance or other evidence documents by agents or insurers in

Ohio.

Certificates of insurance or other evidence documents must clearly and accurately state
the insurance coverage provided. Any certificate or other evidence documents issued by
an insurer or agent that obscures or misrepresents the insurance coverage or terms of an
insurance policy is a violation of the Ohio Revised Code and may subject the issuer to
civil penalties and/or license suspension or revocation. Therefore, an insurance agent
may not issue a certificate of insurance or other evidence document that does not
accurately represent the terms or conditions of the policy without written authority from
the insurer to alter the terms or conditions of that policy, or unless the agent has written
underwriting authority to do so.

When an insurer provides a certificate of insurance or other evidence document that goes
beyond a synopsis of the policy, the insurer may be exceeding the underlying policy
language. Any statement in the certificate or other evidence document that amends or
extends coverage of the underlying policy, including references to construction contracts,
service contracts, or insurance requirements could be, in effect, changing the policy terms
and the insurer may be bound by those changes.

When an insurance agent executes a certificate of insurance or other evidence document
which goes beyond a mere synopsis of the policy, the agent may be exceeding the policy
language. If the agent includes any statement in the certificate or other evidence
document that amends or extends coverage of the underlying policy, including references
to construction contracts, service contracts, or insurance requirements, the agent could be,
in effect, changing the policy terms. By issuing such a certificate or other evidence
document, the agent may be in violation of Ohio insurance laws.

Ohio Revised Code section 3901.21(A) defines misrepresenting the terms or benefits of
an insurance policy as an unfair and deceptive act or practice in the business of insurance.
Pursuant to the authority in section 3905.14(B)(8) of the Revised Code, the
Superintendent may impose a civil penalty or suspend or revoke the insurance license of
an agent who is found to have committed an unfair or deceptive act or practice.



Revised Code section 3905.14(B)(5) authorizes the Superintendent to impose civil
penalties or to suspend or revoke the license of an agent if the agent intentionally
misrepresents the terms of an actual or proposed insurance contract. An agent who signs
a certificate of insurance or other evidence document or issues an opinion that the agent
knows alters or amends the coverage of the underlying policy may be in violation of this
section and thereby be subject to administrative penalties under the Revised Code.

A certificate of insurance, an ACORD (“Association for Cooperative Operations
Research and Development™) form, or other evidence documents should not provide false

information.

The following guidelines should be reviewed and adhered to by insurers and agents when
issuing certificates of insurance or other evidence documents relating to commercial
insurance:

1. No agent may issue a binder, certificate of insurance or indemnity agreement,
affidavit, other evidence document, or any other instrument which either
affirmatively or negatively amends, extends, or alters or misrepresents the terms,
conditions, or coverage provided by the underlying insurance policy.

2. Each certificate of insurance or evidence document should contain the following
statement or one substantively similar: “This document neither affirmatively nor
negatively amends, extends, or alters the terms of or the coverage afforded by
policy referenced herein.

3. Certificates of insurance or other evidence documents should not contain
references to construction contracts, service contracts, or insurance requirements
for the purpose of amending coverage afforded by the policies to which the
certificate of insurance or evidence document makes reference. No certificate of
insurance or evidence document may be used to amend, extend, restrict or alter
the terms or coverage of policies to which the certificate or other evidence
document makes reference.
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